Voor het antwoord op deze vraag lees hieronder de blog die we eerder hebben geschreven voor een vakblad;

Ik zoek een “goede bureaustoel”!

Dit is een vraag die je, wanneer je “deze” intikt in Google, regelmatig tegenkomt. Wat is dan het antwoord? Veelal komen er goed bedoelde adviezen over allerlei verschillende stoelen voorbij. Tevens krijg je dan een hele berg advertenties te zien van leveranciers die allemaal beweren de enige goede bureaustoel te hebben.
De vraag is echter niet zomaar simpel voor iedereen te beantwoorden. Tenminste als je het echt goed wilt doen. Ieder mens is namelijk verschillend. Qua lichaamsbouw, qua gebruik en zo zijn er veel verschillende factoren te noemen die, deze ogenschijnlijk eenvoudige- doch eigenlijk complexe vraag, lastig te beantwoorden maakt.

Voor diegene die de complexiteit van de vraag niet helemaal begrijpt of inziet leg ik vaak de volgende stelling voor:

Stel je bent op zoek naar een auto en je komt bij een merkonafhankelijke autodealer. Hier hebben ze van alles staan. Van de kleinste nieuwe auto die nog geen € 10.000,- kost tot de meest luxueuze bak van € 250.000,-.
Hier stel je een soortgelijke vraag: “ik ben op zoek naar en goede auto!” Welk antwoord denkt u te krijgen? Beide voorgenoemde auto’s zijn namelijk goed, echter dienen ze een ander doel. Rijdt je 10.000 km per jaar en hecht je geen of weinig waarde aan luxe en/of grootte dan kan de € 10.000,- auto prima voldoen en zal dus in dit geval een goede auto voor je kunnen zijn. Ben je echter op zoek naar een luxueuze grote auto waarin ook bijvoorbeeld zakelijk aanzien een rol speelt… dan kan (mits jouw budget dat toelaat) de € 250.000,- auto de juiste keuze voor jou zijn. Eén ding doen ze allebei…. ze brengen je van a naar b!
Hoe dan ook beide auto’s zijn goed. Het ligt eraan wat je ermee wilt en van verlangt.

Nu weer terug naar de “goede bureaustoel.” Er zijn dus veel vragen die gesteld moeten worden alvorens je überhaupt een stoel moet/kunt gaat kopen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over hoe intensief ga je de stoel gebruiken? Acht uur per dag vijf dagen in de week? Of wordt het een stoel waar je prima een paar uur op kunt studeren of voor die paar middagen dat je aan het thuiswerken bent? Veelal heeft het antwoord op sec deze vraag te maken met de bouwkwaliteit een de instelmogelijkheden. Hoe eenvoudiger hoe voordeliger.

Tevens zeg ik hiermee dus ook dat een voordelige stoel van een grootgrutter die ongeveer € 100,- heeft gekost zeker niet per definitie slecht hoeft te zijn. Verwacht je dan echter een stoel die 8 jaar meegaat bij een 40-urige werkweek dan kom je bedrogen uit. Gebruik je hem voor af toe gebruik en heb je geen lichamelijke klachten dan kan dit type stoel een prima bureaustoel voor je zijn.

De juiste vragen stellen daar gaat het dus om. Wie stelt dan de juiste vragen? Jij of jouw adviseur/verkoper? Waarschijnlijk zal dit jouw adviseur moeten zijn.

Een goede adviseur zal eerst jouw verhaal aanhoren en aan de hand van zijn of haar bevindingen aangeven wat er qua stoel bij jou zou kunnen passen. Een verkennend gesprek kan zomaar een half uur tot een uur duren is mijn ervaring.
Wanneer duidelijk is wat jouw behoefte is kun je je pas gaan richten op welk product er bij jou gebruik en jouw postuur past.

“Een kwalitatief goede ergonomische bureaustoel kan, mits slecht ingesteld, een draak van een stoel zijn”

Hoe bedoel ik dat?…. Ik vergelijk het weer even met een auto…..wanneer je bijvoorbeeld een Volvo koopt voor de kwaliteit en de veiligheid, dan heb je daar niets aan wanneer je met 100 km/u door de bebouwde kom rijdt zonder je gordels om! Qua veiligheid doet deze auto dan namelijk weinig voor je. Je moet hem dus wel gebruiken zoals het moet. Dit geldt ook voor de stoel…Je moet de stoel wel goed instellen maar ook goed gebruiken. Wanneer de stoel perfect voor je is ingesteld door een expert en jij zit als een hobbezak op het puntje van de stoel met een kromme rug dan bespaar je de moeite en het geld voor een “goede” stoel want dan doet ie niets voor je.

Een “goede” stoel kopen is dus één, hem op de juiste manier gebruiken is twee!
Dan heb ik het nog niet over de juiste instelling van je bureau, het toetsenbord, de muis, je beeldscherm…..alles telt mee als het gaat om zo goed en gezond mogelijk te werken.

Veel klachten aan (onder) rug, nek, schouders komen voort uit een verkeerde houding en/of een verkeerde instelling van het meubilair. Richt je daarom tot een professionele werkplek adviseur. Hij of zij kan je hier uitstekend bij helpen.

“Dan kan ik toch makkelijk een ARBO goedgekeurde bureaustoel kopen?”

Ik val gelijk met de deur in huis….. een ARBO goedgekeurde stoel bestaat NIET. ARBO is wetgeving en geen bedrijf dat producten keurt. Niemand zal je dan ook een keuringscertificaat kunnen tonen waarin dit bevestigd staat. Het enige wat er op dit certificeringsgebied bestaat is de NEN/EN 1335. Dit is een norm. hieraan zou iedere bureaustoel in ieder geval aan moeten voldoen volgens de ARBO wet. De NEN-EN 1335 is een Europese norm die iets zegt over de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Een “goede” bureaustoel zou dus in ieder geval aan deze norm moeten voldoen. Dan is er nog de NPR 1813. De Nederlandse Praktijk RICHTLIJN. Dit is dus geen norm en heeft in hoofdlijnen te maken met het feit dat één type stoel met die voldoet aan deze richtlijn inzetbaar moet zijn voor +/- 90% van de Nederlandse volwassen bevolking. Dit is wellicht voor de lezende experts iets te kort door de bocht (klopt!) maar dat is wel hetgeen waar de gemiddelde inkoper zich terecht of onterecht op blind staart. “Als de stoel de NPR keuring heeft zal het wel goed zijn”.

Next Level Office heeft een netwerk van professionele werkplek adviseurs, ergotherapeuten en bedrijfsfysiotherapeuten die je uitstekend kunnen helpen en adviseren. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden in uw regio.

Natuurlijk kunnen onze experts ook adviseren in de keuze voor het kantoormeubilair en de bijbehorende hulpmiddelen. Want zoals ik eerder heb geschreven: Kopen is één, het op de juiste manier gebruiken is twee.

ROVO Benelux 2024 ©